Contextbegeleiding
De contextbegeleider gaat samen met jullie, jongere en ouder(s) (of voornaamste opvoedingsfiguren) aan de slag. In de beginfase gaan we vooral individueel in gesprek om jullie en ieders kijk op de situatie te leren kennen en te onderzoeken hoe iedereen zich zal inzetten om tot de gewenste verandering te komen. We bespreken deze engagementen tijdens een rondetafelgesprek samen met jullie en de consulent en gaan daar allen actief mee aan de slag.
De contextbegeleider legt de focus op verbinding creëren, herstellen of versterken tussen de jongere en belangrijke contextfiguren. Daarnaast wordt er ook op maat aan de slag gegaan rond andere thema’s, zoals school, vrijetijdsinvulling, psychisch welzijn,…
De ouders en jongere zijn de experten van hun eigen situatie, maar opvoeden en opgevoed worden doe je niet alleen. We gaan op zoek naar mensen die steunend kunnen zijn en betrekken die. Dit kunnen familie, vrienden, schoolmedewerkers, hulpverleners of nog anderen zijn. Binnen de contextbegeleiding wordt er dus veel beroep gedaan op de leefomgeving van de jongere. Ouders en andere belangrijke contextfiguren worden actief betrokken bij de begeleiding.
We streven ernaar dat de jongere zoveel mogelijk in de eigen thuisomgeving kan verblijven. Uitdagingen in het dagelijks samenleven worden samen met de contextbegeleider besproken in het zoeken naar oplossingen. Wanneer verblijf thuis niet mogelijk is, zoeken we samen naar een goed alternatief. Verblijf in één van de woonformules van onze voorziening kan daar (tijdelijk) deel van uitmaken.