Buitenbeeld vzw stappen

Buiten Beeld gaat door op dinsdag, donderdag en vrijdag. ’s Ochtends  komen alle deelnemers van de dag (jongeren, vrijwilligers, begeleiders) samen rond een vuurtje in de tipi, om te bespreken hoe we de dag samen organiseren. We nodigen iedereen uit om zijn of haar goesting te volgen: bezig te zijn met waar hij of zij op dat moment graag mee bezig is. Jongeren kunnen ervoor kiezen om zelf een activiteit aan te vatten, om aan te sluiten bij het aanbod van een vrijwillige medewerker, of om af te wachten wat de dag hen zal brengen.

Een vaste medewerker -die we “vrije begeleider” noemen- begeleidt het daggebeuren. Hij of zij bewaakt het groepsproces doorheen de dag. Deze begeleider organiseert zelf geen aanbod, maar heeft de hele dag de handen en het hoofd vrij om ideeën en initiatieven van jongeren en vrijwillige medewerkers te faciliteren en mee vorm te geven.

Op het einde van de dag komt iedereen opnieuw samen in de ronde om stil te staan bij hoe de dag verlopen is. Elke deelnemer wordt door middel van eenvoudige vragen uitgenodigd om te vertellen hoe hij of zij de dag ervaren heeft.

Buiten Beeld is een initiatief van vzw Stappen en vzw Lejo.

tipi

Voor wie

Buiten Beeld is een plek voor jongeren die geen of moeilijk aansluiting ervaren met het reguliere schoolcircuit. Soms is er nood aan een rustpunt tijdens de schoolweek. Soms is iets anders nodig dan school om in beweging te komen.

We richten ons op jongeren vanaf 13 jaar.

Aanmelden kan telefonisch via 0499 522 296. Je kan een jongere aanmelden voor een maximumperiode van 32 dagen. Dit kan zijn 16 weken met twee dagen daginvulling

 of 32 weken met één dag daginvulling.

 Je meldt een jongere aan voor minimaal 6 dagen en je kan een jongere aanmelden voor maximaal 2 dagen per week.

 Je kan slechts één jongere gelijktijdig inschrijven.

De dagprijs bedraagt 6 €, inclusief een middaghap vanuit het kookatelier.

Vrijwilligers

: Een hoeksteen van de werking van Buiten Beeld is de aanwezigheid van vrijwilligers.

Je kan als vrijwilliger komen meedraaien en een open atelier organiseren.  Een atelier is de tijd en de ruimte die gecreëerd wordt om ergens mee bezig te kunnen zijn: schilderen, koken, wandelen, dansen, tuinieren, muziek maken, sporten, fotografie,…  Als er maar goesting in is! We spreken over open ateliers omdat  jongeren kunnen aansluiten door te kijken of mee te doen.

 Je doet je atelier of je activiteit als vrijwilliger vanuit je eigen hier en nu. Dit wil zeggen vanuit je eigen interesse, je eigen passie. Je komt in beweging vanuit wat je zelf wil en dus niet vanuit wat je is opgelegd of vanuit wat je denkt dat goed is voor de ander. Enkel op die manier kunnen de jongeren ook vanuit zichzelf in beweging komen. Je prikkelt ze op die manier. Die prikkel zal er alleen maar zijn als je doet wat je zelf wil doen. Dus niet als je het doet met de bedoeling om de jongere aan het werk te krijgen.

(interview, Rizsas “Leerrecht in Rizsas. Institutionele Pedagogie. Praktijk & reflectie. Laurent Thijs, Luc Deneffe & Koen Elsen. Garant. 2014)

Als je interesse hebt om misschien bij ons aan de slag te gaan, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen op 0499 522 296, via facebook of info@buiten-beeld.be . We geven je met plezier een extra woordje uitleg. Je kan altijd zelf bepalen hoe vaak je komt en welk engagement je wil opnemen.

 

Contact en bereikbaarheid 

Buiten Beeld gaat door op Compot. Compot is een site in Doornzele. Een statig stuk oud klooster met grote tuin en boomgaard. Omgeven door dorp, groen en (haven)industrie. Vzw Stappen en vzw Lejo hebben de site gezamenlijk in beheer. Op dinsdag, donderdag en vrijdag wordt Compot ingepalmd door Buiten Beeld.
Compot
Doornzele Dries 55
9940 Evergem

Op Buiten Beeld dagen worden jongeren ’s ochtends om 9u10 opgehaald aan de halte ‘spoorwegstraat’ in Evergem. Om 16u worden ze daar opnieuw afgezet. Compot is vanuit Gent vlot bereikbaar met de fiets.

info@buiten-beeld.be
Aanmeldnummer, algemene info: 0499/522.296